Op dinsdag 12 april verzorgt Mw. Dr. Marian Peters onze maandelijkse lezing met als onderwerp : “Insecten, straks staan ze op ons menu”.
Met meerdere functies in de sector en ruime ervaring in binnen- en buitenland overziet Marian Peters het internationale speelveld en geeft ze ons een overzicht van de stand van zaken in de insectenteelt.
De lezing begint om 20.00 uur bij Dientje. De zaal is open vanaf 19.30. Niet-leden zijn wederom van harte welkom tegen contante betaling van € 5.-
“Insecten, straks staan ze op ons menu”
Best lekker, een zakje gefrituurde sprinkhanen! Het idee om de gehele wereldbevolking insecten te laten eten als duurzaam alternatief voor vlees, is betrekkelijk nieuw.
Van de bijna miljoen soorten insecten worden er circa 2.000 door mensen gegeten, met name in Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika. Soms zijn de insecten volwassen, soms bevinden ze zich nog in een larvaal stadium, zoals rupsen en meelwormen. Meelwormen, krekels en sprinkhanen worden het meest genoemd als alternatief voor de westerse vleesconsumptie. We kunnen ze in hun geheel eten, net als garnalen. Ze kunnen ook vermalen worden en toegevoegd worden aan voedselproducten, zoals de insectenburger die supermarkt Jumbo in Nederland verkoopt.
Onbemind maakt onbekend. Dat lijkt ook voor insecten te gelden. Velen kennen hun grote toegevoegde waarde en de rol die ze vervullen in het ecosysteem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de insectenteelt voor diervoeding en humane consumptie in Europa nog een kleine sector is die op de vooravond staat van een enorme opschaling. Niet alleen voor mens en dier, ook voor de landbouw en biobased economie.