Dinsdag 12 november komt Prof. Dr. Ad Vingerhoets een lezing verzorgen. Deze zal plaatsvinden bij Dientje in Gemert en begint om 19.30 uur en eindigt om ongeveer 21.30 uur met tussendoor een kleine pauze. De zaal is open vanaf 19.00 uur.
Ook niet-leden zijn van harte welkom tegen contante betaling van € 5,00.
Dhr. Ad Vingerhoets (1953) is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden van Tilburg University. Hij was verbonden aan het departement Medische & Klinische Psychologie. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties, en kwaliteit van leven. Met name zijn onderzoek naar vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, maar vooral huilen trok veel (inter)nationale belangstelling van de geschreven pers en van radio en TV en, tegenwoordig, podcastmakers. Er zijn vele publicaties, artikelen en boeken van hem verschenen.
Emoties: zoveel meer dan gevoelens.
Emoties worden gezien als de bron van veel, met name interpersoonlijke ellende. Dat staat echter haaks op wat de wetenschap ons leert over emoties. Emoties zijn van essentieel belang om goed te functioneren. Of het nu gaat om overleving (angst en walging) of om sociaal en moreel functioneren (schuld, schaamte, spijt, dankbaarheid, ontroering, etc.), zonder onze emoties zouden wij nooit ons huidige niveau van beschaving bereikt hebben. Door de vergelijking te maken met lichamelijke gevoelens (honger, dorst, vermoeidheid, koude etc.) die gedragingen (eten, drinken, rusten, ons warm maken etc.) prioriteiten die ervoor zorgen dat we lichamelijk (goed) blijven functioneren, maakt de spreker duidelijk dat op dezelfde manier emoties ons aanzetten tot gedragingen (vermijding, het goed maken, nederig zijn, huilen) die van groot belang zijn voor ons welbevinden en sociale en morele functioneren.